Jos kiinnostuit jostain tekemästäni työstä, otathan yhteyttä O.K@hotmail.fi. Tilaustöitä voit myös kysellä. Ethän kuitenkaan kopioi kuviani ja tekstejäni ilman lupaani, kiitos! Blogini saat linkittää omaasi ja siitä kovasti ilahtuisinkin, jos niin teet -erityisesti jos olet lainannut ideoita blogistani! :) Ja jätäthän käynnistäsi kommentin: ne ilahduttavat päivääni suuresti!lauantai 23. tammikuuta 2010

Nyt on kyse siivoamisesta, joka siis ei ole lempipuuhaani

Juu, tulipa vaan mieleeni, että jospa tällä kertaa kyselisinkin ihmisiltä ideoita ja vinkkejä siihen, miten siivoamisesta saisi mielipuuhaa? Sellaista, että sitä olisi kiva tehdä ja olisi hyvä mieli jo tehdessä?

Olen äitini kanssa tästä puhunut. Hänellä on minun mielestä se taito. Hän tykkää siivota, koska sitten on ihanaa, kun on siistiä. Kyllä minäkin tykkään tosi paljon siitä, että siivoamisen jälkeen on siistiä, mutta en ole päässyt vielä niin pitkälle, että osaisin nauttia siitä siivoamis -osuudesta. Äitini on osannut jotenkin ihmeellisesti ottaa sellaisen asenteen, että myös se tekeminen on mukavaa. Suurin osa asioistahan on asenteesta juuri kiinni. Mitenkähän saisi itsensä psyykattua tällaiseen tilaan?!

Minä itse opettelen kovasti sellaista asiaa edelleen, mitä olen opetellut koko elämäni eli laittamaan kaikki tavarat omille paikoilleen käytön jälkeen. Sellainen siisteys on minulle tärkeää, että pöydillä ei olisi mitään ylimääräistä näkyvillä. Mutta silti toisinaan kaaoksen poikasta on havaittavissa... Pölypalleroiset ei minua niinkään häiritse, vaikkakin haluan, että kotona olisi siistiä ja puhdasta senkin osalta. Ja tulee sitä viikkosiivous tehtyä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta aina.

Yksi idea, mikä tätä urakkaa helpottaa on ainakin robotti-imuri. Sain sellaisen tädiltäni lahjaksi. On tosi mukava kun on näitä avustavia koneita. Jotenkin ihan huvittaa, kun talossa pyörii astianpesukone, pyykkikone ja robotti-imuri mittailee lattioita. Kaikki tekee työtä samaan aikaan. Ihanaa, miten helpottavaa.

Robotti-imurit ei välttämättä ole kaikki kalliita. Hyvin halpojakin versioita on myytävänä. Ne eivät ole tietenkään kummoisen näköisiä, mutta hoitavat mukavasti asiansa.

Mutta nyt niitä ideoita ja ajatuksia, kiitos!

"Onnea on vanhempien yllättäminen kahvitarjoilulla."
 (Tämän olen kirjoittanut silloin, kun asuin vielä kotona)

12 kommenttia:

 1. Hih, tämä voikin olla aikamoinen ikuisuusprojekti. Miulla on suurin ongelma aloittamisen tuska. Sit kun alkuun pääsee- se on itseasiassa ihan kivaa. Mut kummasti tuo pääkoppa yrittää tehdä puuhasta jotenkin epämukavaa. Eli asenteestahan se on tosiaan kiinni. Tosin itsekin tykkään enemmän järjestelystä, kun varsinaisesta siivoamisesta. Siinä kyllä saa kätevästi samalla siivottua esim. pyyhkäistyä pölyt, kun laitat tavaroita omilla paikoilleen. Mie muutenkin tykkään vähän jaotella työnmäärää ja teen pikkujuttuja jo ennen varsinaista viikkosiivousta.
  Miun siivousta myös helpottaa se että tehdään yhdessä miehen kanssa, työmäärä pienenee melkoisesti kun toinen ensin imuroi ja itse jatkaa. Ja kummasti piristää mieltä kun yhdessä puuhaillaan. Olen myös ottannut tavaksi laittaa musiikit soimaan, niin voi samalla laulella ja vaikka tanssahdella.
  Ja kivat tuoksut pesuaineissa sekä kunnolliset välineet on ihan ehdottomat.
  Ja yks meillä ehdoton,juttu on se että lattioilla ja pinnoilla on mahdollisimman vähän tavaraa. Mie inhoan tavaroiden siirtelemistä edestakaisin.

  Hyvä muuten antaa vinkkejä siivoukseen, kun oma viikkosiivous yhä keskeneräinen :D Eli lähdenpä luuttuamaan loppuun..

  VastaaPoista
 2. No ei se siivoaminen mullekaan mitään ihan älyttömän vastenmielistä ole kuten ehkä mun miehelle on enemmänkin. Kyllähän sekin siivoilee, mutta enemmän tulee itse tehtyä.

  Järjestelytehtävät minustakin on ihan oikeastaan mukavia. Tykkään, että tavaroille on omat paikkansa. Esim. kaikille askartelutavaroille on omat pienet pahvilaatikot ja minulla on monenlaisissa haitari-ym.kansioissa papereita hyvässä järjestyksessä. Mutta silti sellainen tavaroiden järjesteleminen joka liittyy tavalliseen viikkosiivoukseen, ei ole ollenkaan niin kivaa.

  Millaisia pikkujuttuja sinä teet ennen viikkosiivousta? Mitä sinun viikkosiivoukseen kuuluu, jos saa kysyä?

  Yhdessä puuhailu on kyllä virkistävämpää ja musiikki ei varmasti ole pahitteeksi. Kunnollisiin välineisiin olen viime aikoina satsannut minäkin enemmän kuin joskus aikaisemmin. Tosin ei kai ne kovin kummoisia edelleenkään ole. Mikä sinusta on ihan ehdoton kunnollinen siivousväline? Sori, mulla toi kyselyikä aina välillä tuppaa jäämään päälle.

  Minä tykkään kans siitä, että olis suht pelkistetysti näkyvillä tavaraa.

  VastaaPoista
 3. Hih, en päässyt vieläkään luuttuamaan. Tosin taitaa jäädä kun Tuomas oksentaa, joten viikkosiivouksen joutuu uusimaan ennen kuin työt alkaa.

  Meilläkin mies inhoaa siivoamista. On valinnut itselleen pari mieleisintä kotipuuhaa ja mie touhuan loput.

  Meidän viikkosiivoukseen kuuluu, vessan perusteellinen pesu, imurointi, luuttuaminen, mattojen ulkoilutus, pölyjen pyyhkiminen, kaikkien rojujen siivoaminen omille paikoilleen (koskee etenkin leluja), keittiön pintojen (tuolit jne.) pyyhkiminen. Tulikohan kaikki..

  Imurin pitää ehdottomasti olla hyvä. Ilman sitä siivoaminen on tuskaa! Tosin en suostu luuttuamaankaan ihan millä vain.

  Kauheen vaikea muuten kirjoittaa mitä sitä muka pitkin viikkoa tekee. Hirveesti olevinaan touhuan ja teen, mut yhtäkkiä ei tule mitään järkevää mieleen. Ehkä se on niin pientä näkymätöntä, ettei sitä itsekään juuri huomaa.
  Mut vessaa etenkin lavuaaria pesen päivittäin, samoin imuroidaan, tavaroita kiikutetaan omilla paikoille heti. Roskikset pestään kun roskia viedään ja keittön pintoja, mikroa, jääkaappia, sivupöytää jne. pyyhitään ohimennen samalla kun ruokapöytääkin päivittäin. Meillä tosin imuroidaan myös joka päivä, vähintään eteinen ja keittiö. Pakon sanelemaa työni takia (pph ja viisi lasta päivisin talossa).Yritän pyykin pesun ajoittaa muuhun kuin viikkosiivouksen yhteyteen, samoin lakanoiden vaihdon, peilipintoja ja pölyjä tulee pyyhittyä millon sattuu eli periaatteessa viikkosiivoukseen jää yleensä vain imuroiminen ja luuttuaminen. Muita teen myös pitkin viikkosiivous päivää. Esim. ennen lasten kanssa ulkoilua nostelen (yhdessä lasten kanssa)tavarat pois lattioilta ja mies imuroi kun olen ulkona. Kätevä jatkaa siivoamista, kun se on jo hyvällä alulla. Vessan siivoan kunnolla vasta illalla, kun menen siivouksen päätteeksi suihkuun. Hassuja pieniä juttuja, joista tuskin edes on muille hyötyä, mut minulle toimii.
  Ja siis meillä ei juuri koskaan ole tavarat täysin ojennuksessa eikä pölytöntä. Ehkä sen yhden illan kun on viikkosiivous tehty ;-) Mut meitä se ei haitaa, joten ei sen väliä. Pääasia, että kotona on hyvä olla!

  VastaaPoista
 4. Oho. Tulipas sepustus, vaikken omasta mielestäni kirjoittanut juuri mitään..

  VastaaPoista
 5. Saanko kysellä ja udella vielä sen verran, että mitkä sun miehen mieleiset kotityöt sitten ovat? Meillä on vähän sama systeemi, mutta niitä puuhia on kyllä sitten välillä vaihdeltu, kun ei tunnu löytyvän sellaista sopivaa.. ;)

  Meillä on keskuspölynimuri, mistä oon tykännyt tosi paljon. Tosin nyt se on jotenkin epäkunnossa ja sillä välin olen käyttänyt tavan imuria.

  Hauska kuulla toisten siivouskäytännöistä. Meillä vähän samaan tapaan, mutta ei noin ahkerasti. Imuroin esim. yleensä kerran viikossa, mutta yritän kyllä sitä robotti-imuria laitta lattialle sen lisäksi. Aiemmin siivosin ahkerammin, mut nyt vauva-aikana ja raskaana esim. mattoja ei tule vietyä joka viikko ulos, kuten aiemmin.

  Minkä ikäisiä sun pph-lapset muuten on? Vai oonkohan kysynyt tätä jo..

  VastaaPoista
 6. Mies on valinnut itselleen imuroinnin ja roskien viemisen. "Pakotettuna" vie matot myös ulos viikottain. Sekä usein tyhjentää astianpesukonetta. Jos sais valita niin ei tekis mitään noista eli mikään ei varsinaisesti ole mieleisiä ;-)

  Hoitolapset on 1, 2 kohta 3 ja kohta 5 vuotiaita. Ja siis tuo oma rakas täytttää kohta 5vuotta. Touhua siis riittää!

  VastaaPoista
 7. No tosiaan sulla on touhua siellä riittämiin! Onneksi ei kaikki ihan pieniä kuitenkaan.

  VastaaPoista
 8. Minulle tuli tästä siivousasiasta niin huono omatunto, että piti ensin pikaisesti imuroida ennen kuin aloin kirjoittaa kommenttia.

  Meillä ei ole mitään siivouspäivää tai vakiintunutta viikkosiivousta. Silloin siivotaan, kun tilanne vaatii. Tosin sohvan viereen ilmaantuu pölyä noin kolme tuntia imuroinnin jälkeen, joten niitä yleensä kerätään siitä kädellä mukaan...

  Ja tässä(kin) kohdin veljekset ovat kyllä aivan eri puusta. En tiedä inhoaako meillä kumpikaan nyt mitään siivouspuuhaa, mutta kyllä tuo toinen tarttuu hanakammin imuriin. Ja mattopiiskaan. Tosin matot ovat niin raskaita, että minusta se homma kuuluukin kyllä vahvemmalle. Pyykkiä pestään varmaan yhtä usein, molemmat viikkaavat omat vaatteensa kaappiin. Keittiössä kuvittelisin myös olevan aika tasajako siivoamisen ja sotkemisen kanssa. Konetta täytetään ja tyhjennetään silloin, kun tarvitsee, samoin tasoja pyyhitään. Kuvittelisin, että minä olen ainoa joka pesee vessanpönttöjä, lavuaareja ja hanoja ohimennen. Minä jätän tavarani lojumaan, mies tekee niistä kasoja, jotka minä yritän selvitellä omille paikoilleen.

  Tykkään eniten niistä hommista, jotka eivät ole varsinaisesti siivousta: joskus muinoin saatoin siivota koko lauantain (noin 10 tuntia). Siinä tuli mausteet käytettävyysjärjestykseen ja paperit mappiin. Ja tosiaan nautin niistä.

  Kyllä minusta siivoaminen on kivaa, jos ei ole pakko eikä kiire.

  P

  ps. Sellainen imuri, jossa ei ole pölypussia, sellainen pystymalli, olisi ehdoton. Englannissa jossain kokeilin sellaista, aivan ihana! Suomessa katsoin niitä joskus ja olivat aivan törkeänhintaisia.

  VastaaPoista
 9. Kävin vilkaisemassa Gigantin sivuilta noita imureita, niin kyllähän tollainen robotti-imuri maksaa kuitenkin 449 euroa, että on se minusta aika kallis. Sellaisia pystymallisia hoovereita ei ollut lainkaan.

  VastaaPoista
 10. Joo, taitaa olla veljekset ihan eri puusta tehtyjä. Meillä ei mene tasajako siivoamisen ja sen tyylisten kotihommien suhteen, mutta kyllähän mies tekee sitten myös muuta, kuten hoitaa talvella pihan kolaamisen ja talon lämmittämisen uunilla ja kesällä nurmen ajon ja sitten auton huollot ja pesut ja kaiken tietokoneeseen ja muihin laitteisiin liittyvät + saunan lämmittämisen.

  Joo, siis robotti-imurit osaavat kyllä olla todella kalliita. Se minun lahjaksi saama on kaikkein yksinkertaisimmasta päästä ja on maksanut muistaakseni jotain 30 euroa. Eihän sitä voi ollenkaan verrata oikean imurin tai kalliin robotti-imurin työn jälkeen, mutta kyllä se enimpiä pölyjä kerää lattioilta pois. En minä sitä tavallisen viikkosiivouksen yhteydessä käytäkään, mutta kesken viikkoa ihan kätevä pölynkerääjä. Miehesi kyseli tänään käydessään, että meilläkö on sellainen. Näytin sitä. Kommentteja ei antanut. Mitä lie oli mieltä..

  VastaaPoista
 11. Ha. Eikö uskonut, kun sanoin, että teillä on sellainen. :D

  P

  VastaaPoista
 12. Sitähän minun Päivi piti muuten vielä kysyä, kun sanoit tuolla että tässä(kin) kohdassa veljekset ovat ihan eri puusta. Niin mitä muita seikkoja ajattelit, missä ovat erilaisia?

  VastaaPoista

Kiitos sinulle, joka ehdit ja jaksat käyttää pienen hetken ajastasi jättämällä minulle kommentin! Teollasi ilahdutat suuresti päivääni!