Jos kiinnostuit jostain tekemästäni työstä, otathan yhteyttä O.K@hotmail.fi. Tilaustöitä voit myös kysellä. Ethän kuitenkaan kopioi kuviani ja tekstejäni ilman lupaani, kiitos! Blogini saat linkittää omaasi ja siitä kovasti ilahtuisinkin, jos niin teet -erityisesti jos olet lainannut ideoita blogistani! :) Ja jätäthän käynnistäsi kommentin: ne ilahduttavat päivääni suuresti!perjantai 20. elokuuta 2010

Kirjainmalleja kalligrafiasta kiinnostuneille

Minua on pitkään kiiinnostanut kalligrafia, mutta koskaan ei ole ollut tarpeeksi aikaa tutustua siihen kunnolla. Tässä vähän aikaa sitten halusin kuitenkin testata taitojani ja kirjoittaa yhden kortin tekstit kursiivilla -mikä minun mielestäni oli ehkä helpoimmasta päästä, mutta miellytti myös omaa silmää. Myöhemmin olisi sitten mukavaa kokeilla vähän vaikeamman tasoista ja koukeroisempaa kirjoitusta. Oli tosi mukavaa kirjoitella ja kirjoittaa ajan kanssa eikä hutaisemalla. Ja kun oli malliaakkoset edessä, niin suht hyvinhän se sujui. Postaan myöhemmin sen kortin, mihin kursiivia testasin. Ja myöhemmin laitan postauksen myös omista kalligrafiaseteistäni.

Tässä lista erilaisista malliaakkosista, mitä netistä äkkiseltään löysin:

Tekstuura
Fraktuura
Kursiivi
Unsiaali
Englantilaiset pienet aakkoset
Englantilaiset isot aakkoset

Lisäksi yksi kirja, missä on esimerkkitekstejä todella vanhoistakin kirjainmalleista:

Käsin kirjoittaminen Suomessa

Ja vielä pari linkkiä tuosta samaisesta kirjasta ideaksi:

Ympyrään kirjoittaminen
Isot alkukirjaimet
Kierteelle kirjoittaminen

Sekä tietoa kalligrafian perusteista:

Kalligrafian perusteet

Jos jollakulla on tietoa vielä muista nettisivuista, niin olisin iloinen, jos jättäisit kommenttiruutuun vaikka osoitteen sivustolle. Itselläni on käsin kopioituna lisäksi kahdet eri suuraakkoset (en muista nimiä enkä mistä ne olen kopioinut). Niistä ei ole nyt kuvia, mutta voin myöhemmin liittää ne joko tähän samaan postaukseen tai sitten uuteen. Tuohon kortin tekemiseen en tosin löytänyt kuin toiset aakkoset. Missähän mahtaa ne toiset olla. Ne oli todella ihanan koristeelliset.

"Onnea on se, kun kipu heltiää."

11 kommenttia:

 1. Hyvä että oot laittanu tälle kalligrafian malleja. Olen itse kans kiinnostunu mutta en oo saanu aikaiseks etsiä niitä netistä.
  Ala-aste-ikäisenä meillä oli opettajana sellainen täti-ihminen jonka kanssa paljon kirjoiteltiin kalligrafia-juttuja ja nyt oon haaveillu innostuvani uudestaan. Harmittaa kun nuorena tein tauluja mihin kirjoittelin runoja ym. ko.tyylillä ja sitten en älynnyt niitä säästää :(
  Mutta ostin jo kalligrafia mustetta ja sellaisen mustekynän, josko joku päivä kokeilisin niitä ;)

  VastaaPoista
 2. Elina: Onpa kiva kuulla, että postauksesta oli sinulle iloa! Ja tosi kiva, kun jätit kommentin, kiitos! Mua kiinnostais myös sellaiset kauniimmat ja koristeellisemmat ja tietysti myös vaikeammat kalligrafiakirjainmallit, mutta sellaisia on ollut vaikea löytää. Jonkun ihmisen tekemiä yksittäisiä kirjoituksia olen löytänyt näistä vanhemmmista kirjainmalleista mutta en sellaisia kokonaisia aakkosia. Harmi. Jos joskus löydät, niin vinkit otetaan ilolla vastaan! Tosin kirjastostakin tietysti löytyisi varmaan jotain ainakin.

  Onpa hauska kuulla, että olet niinkin nuorena kuin ala-asteella kokeillut tätä. On varmasti tosi harmi, ettei taulusi ole enää tallella. Harmi!

  Ja jos joskus saat uusia kalligrafiatestauksiasi blogiisi asti näytille, niin laita linkki. Olis kiva nähdä!

  VastaaPoista
 3. Moi! www.kalligrafia.org on suomalainen yhdistys joka julkaisee lehteä, jossa on mallikirjaimistoja. 25e vuosi ja 4 lehteä tulee siihen hintaan kotiin. Lisäksi lehdessä tietoa välineistä ja kuvia töistä jne.
  Käykää ihmeessä kansalaisopiston/työväenopiston lyhytkurssi/alkeet niin sieltä saa monisteet ja ihana harrastus lähtee käyntiin hienosti. Jos innostut, tsekkaa blogini http://taidetekstaamo.blogspot.com olen laittanut sinne kirjainprojekteja kaikkien iloksi : )

  VastaaPoista
 4. Hei, tässä yksi kirja johon itse ihastuin valtavasti, lisää ulkomaisia kirjoja löytyy nettikirjakaupoista, kuten esim. Adlibris. Harmi, että suomalaiset kirjat eivät yllä ihan tälle tasolle tai sitten en ole vielä löytänyt niitä. Menen itse vasta kurssille ja olen jo noilla sinunkin laittamillasi linkeillä harjoitellut, löysin ne myös jokin aika sitten. Kirja vinkki löytyy blogistani http://ansku60.blogspot.fi/2012/08/kalligrafia.html

  VastaaPoista
 5. Marika: Mitenkä tämä sinun kommenttisi on jäänyt kokonaan huomaamatta! Kiitos siitä! Ehdottomasti pitää käydä blogiasi tutkimassa. :)

  Ansku: Sinun blogissa pitää kans pyörähtää. Kiitos kommentista! :)

  VastaaPoista
 6. Suomalainen kirja ilmestyi juuri,
  "Kirjain kirjaimelta, uutta suomalaista kalligrafiaa"
  Käykää ihmeessä selaamassa läpi kirjakaupoissa : )

  VastaaPoista
 7. Suomalainen kirja ilmestyi juuri,
  "Kirjain kirjaimelta, uutta suomalaista kalligrafiaa"
  Käykää ihmeessä selaamassa läpi kirjakaupoissa : )

  VastaaPoista
 8. Kiitos, kaima, malleista! Olivat päässeet unohtumaan!

  VastaaPoista
 9. :) Mukava kuulla, jos oli apua! :) Kiva, kun jätit viestiä!

  VastaaPoista

Kiitos sinulle, joka ehdit ja jaksat käyttää pienen hetken ajastasi jättämällä minulle kommentin! Teollasi ilahdutat suuresti päivääni!