Jos kiinnostuit jostain tekemästäni työstä, otathan yhteyttä O.K@hotmail.fi. Tilaustöitä voit myös kysellä. Ethän kuitenkaan kopioi kuviani ja tekstejäni ilman lupaani, kiitos! Blogini saat linkittää omaasi ja siitä kovasti ilahtuisinkin, jos niin teet -erityisesti jos olet lainannut ideoita blogistani! :) Ja jätäthän käynnistäsi kommentin: ne ilahduttavat päivääni suuresti!lauantai 21. elokuuta 2010

Äitienpäiväkortteja ja pohdintaa tekijänoikeuksista


Kortti # 13/2010. Idean näihin kortteihin sain Paperiliittimen blogista. Lupaakin kysyin, että saanko tehdä tyttöni kanssa samantapaisen. Ja toki sain. Minua vaan kovasti mietityttää ja hirvittää nämä tekijänoikeusasiat. Vaikka en ole myynyt mitään tekeleitäni koskaan, mutta silti mietityttää. Että missä se raja menee, mitä saa itse kokeilla ja mitä ei. Tai jos ei myy, niin toki saa tehdä mitä vaan. Kohteliasta on toki laittaa mukaan tieto, mistä idean on saanut. Mutta jos joskus vaikka jotain möisi, niin mistä sitä tietää jos joku toisen idea on kauan sitten hautautunut syvälle päähän eikä muista itsekään, että on nähnyt sen jossain ja tekee sen pitäen sitä omana ideanaan. Tai muutenkin esim. joku telinekortti vaikkapa. Monet niitä tuntuu tekevän, kun blogeja selailee, mutta jokuhan senkin on keksinyt ensimmäisenä. Mistä siis tietää, saako sellaista korttia itse myydä vai ei?! Kauhean kinkkistä minun mielestäni.

No, takaisin korttiin. Nämä kortit menivät lasten mummille (minun äiti) ja mummolle (miehen äiti) viime äitienpäivänä -ja nyt olen vasta niitä tänne postaamassa. Pöh. Pohjakartonkina olen käyttänyt aaltopahvia, jonka päälle olen liimannut tyttöni vesiväreillä maalaaman kuvan, joka on vielä liimattu ohuelle siniselle kopiopaperille. Maalauksesta olen leikannut kaksi eri kokoista sydäntä ja kiinnittänyt ne sydän -haaraniitillä kortin yläkulmaan.

Minä olen pitkään miettinyt, miten ratkaisisin seuraavan ongelman: Esim. joulukortteja haluaisin tehdä itse, mutta haluaisin tehdä kortteja myös lasten kanssa. Pitääkö minun lähettää siis kaksi joulukorttia samalle ihmiselle? No, tässä kortissa on päässyt sekä äiti että tyttö säveltämään, mikä oli kiva juttu. Mutta aina se ei ole mahdollista. Ideoita?

Kortti # 14/2010. Tämä kortti on toteutettu samalla tavalla kuin edellinen. Maalauksesta on vaan leikattu eri värinen kohta ja käytetty eri väristä kopiopaperia.

"Onnea on pienen pieni kasvin taimi pienen pienessä purnukassa."

3 kommenttia:

 1. Hei. Ideoilla ei ole tekijänoikeutta. Eli siitä ei tarvitse olla huolissaan. Vain teoksiin voi muodostua tekijänoikeus.

  Jos haluat tehdä kopion jonkin toisen tekemästä teoksesta, niin siihen tarvitset luvan. Mutta jos teos on julkistettu, niin saat tehdä siitä toki kopion itsellesi ja kaverillekin. Mutta julkistaa sitä et saa, jos et ole saanut/pyytänyt lupaa.

  Eikö teille lastentarhan opettajien koulutuksissa opetettu tekijänoikeuksia? Sullahan on siis tekijänoikeus kaikkeen mitä olet töissäkin/töihinkin tehnyt. Ja kovin helposti monet kai lahjoittavat niitä työpaikan käyttöön, vaikka siitä ei olisi työehtosopimuksessa erikseen sovittu.

  P

  VastaaPoista
 2. Tuolta löytyy lisää tietoa kuvien tekijänoikeuksista. http://www.kuvastory.fi/index.

  P

  VastaaPoista
 3. P: No ehkä ei ideoilla ole joo, mutta ideastahan se teos syntyy, eikö? Että jos näkee jossain joskus jonkin asian ja sitten paljon myöhemmin toteuttaakin sen samaisen asian omana ideanaan eikä muista ollenkaan koskaan nähneensäkään sitä alkuperäistä juttua..

  Siis jos minä haluaisin tehdä kopion jonkun toisen teoksesta, niin silloinhan sen täytyy olla julkistettu, enhän minä muuten siitä tietäisi.. Nyt ei Outilla taida leikata, mitä tarkoitat.

  Kopiolla tarkoitetaan kai täysin samanlaista teosta kuin alkuperäinen? Mutta entä jos siitä on otettu vaan idea ja toteutettu omalla tavalla? Silloinkin ne voivat näyttää hyvin paljon samalta.

  Ja eikös itselle tai jos haluaa toiselle antaa jostain teoksesta tekemänsä kopion, niin onhan se kai sallittua olisipa teos julkistettu tai ei? Myyntiin tarvitaan aina lupa.

  Eli jos minä teen kortin, johon käytän vaikka lehdestä löytämääni kuvaa kierrätys -mielessä, niin enkö silloin saisi muka julkistaa omaa korttiani blogissani? Siis missä se raja menee?

  Ei meillä ole koulussa todellakaan puhuttu tekijänoikeuksista. Eihän ne nyt kuulu meidän työhön varsinaisesti millään tavalla, vaikka nyt jokainen keskimäärin tykkää näperrellä jos jonkinmoista. Tottakai kaikki työntekijät antaa työkavereiden käyttää juttuja, mitä itse on tehnyt. Ei kai sellaisesta nyt tarvitse erillistä sopimusta? Mitä siinä sinun mielestä pitäisi sopia?
  Ja missä menee kopion ja idean tai yleismaailmallisen mallin raja?
  Sori nämä kaikki typerät kysymykset, mutta tämä aihe on minulle aika vieras.
  Ja kiitos tuosta linkistä. Pitää käydä katsomassa siellä, kunhan ehtii.

  VastaaPoista

Kiitos sinulle, joka ehdit ja jaksat käyttää pienen hetken ajastasi jättämällä minulle kommentin! Teollasi ilahdutat suuresti päivääni!